onsdag 10 augusti 2011

Montalbano-bulle

Tisdagskväll är tevekväll med stort M. Då menar jag varken Måns eller Midsomer Murders utan Montalbano! En  matälskande kommisarie omgiven av vackra sicilianska vyer. Inspirerad av teveserien skapades detta italienska lantbröd,  stilfullt  men samtidigt rustikt precis som Montalbano själv. Degen har fått jäsa i en  så kallad jäskorg som ger brödet ett vackert mönster. Det här är ett bröd med långa jästider, som ger en saftigare och segare konsistens och det har en knaprig yta. När man bakar finns inga snabblösningar så låt inte de långa jästiderna hindra dig. Utnyttja istället väntan och använd den som en bonus, en tid att göra ingenting, få vara i stillhet och bara observera degens utveckling, meditera eller bara andas och välkomna lugnet som kommer till dig. Du blir rikt belönad!


Fördeg
6 dl vatten
25 g jäst
3 dl durumvetemjöl
8 dl vetemjöl (gärna special)
Tillslag
4 tsk salt
1/2 dl olivolja
1 äggvita
4 dl vetemjöl
Lös jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt mjölen och arbeta degen kraftigt och länge. Låt jäsa i 60 minuter. Tillsätt ingredienserna i tillslaget. Arbeta degen kraftigt, den får gärna vara lite lös. Häll upp i jäskorg (oljad och rikligt mjölad). Låt jäsa i 50 minuter. Stjälp försiktigt upp degen på en plåt. Gräddas i 250 grader på nedersta falsen i ugnen i ca 10 minuter. Sänk sedan värmen till 225 grader och grädda ytterligare ca 30 minuter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar