Det blev soligt och varmt så där på slutet. Lavendeln och rosorna bestämde sig för att blomma om och inbjöd till fler sköna fikastunder ute i trädgården. Till en av dessa bakade vi ett stort härligt italieninspirerat lantbröd som med fördel kan smaksättas genom att slänga i ett par nypor torkad lavandel i degen.
Deg 1: 1 liter ljummet vatten
50 g jäst
1 1/2 liter vetemjöl special
Deg 2: 11-12 dl vetemjöl
1 msk salt
1/2 dl olivolja
2 äggvitor
Blanda deg 1 och låt jäsa i en timme. Blanda därefter deg 2. Blanda samman de olika degarna. Knåda långsamt ihop till en seg deg och låt den jäsa 20 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg brödet på plåten och skär ett par skåror ovanpå. Jäst 30 minuter.
Sätt in en ugnstålig skål med kokande vatten i ugnen (som ger en knaprig yta på brödet). Grädda strax under mitten v ugnen i 30 minuter. Stäng av ugnen och låt brödet stå kvar i cirka 20 minuter.
Brödet ska svalna utan bakduk för att knaprigheten ska behållas!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar